2001-06-19
Bäste fader Frans-Eric,
Tack för ditt svar. Jag är emellertid inte helt på det klara med allting de skrev.
> Eftersom människan är skapad till Guds avbild menar vi att hon också har en fri vilja. Gud var inte tvungen att skapa vårt universum. Han gjorde det av sin fria vilja. Att en suverän agent gör något betyder inte något händer utan orsak. Givetvis kan det också finns sekundära orsaker till det som en människa gör - biologiska och psykologiska förklaringar, en ytterst måste det finns någon grad av frihet hos människan om hon skall hållas ansvarig för sina handlingar.
Jag tvivlar inte på att Gud har fri vilja. Någon som har skapat vårt universum behöver inte underkasta sig vårt universums lagar. Men jag är övertygad om att Gud inte ingriper direkt i vår värld, utan genom tiderna markerat sin närvaro genom uppenbarelser, och väsen som änglar - som så vitt jag förstår saknar själ, och därmed fri vilja. Jag är övertygad om att hela Kristus levnadsöde följde ett på förhand bestämt förlopp.
Min tro befinner sig på ständig kollisionskurs med min vetenskapliga utbildning. Tron är ju just tro, och över hela skapelsen vilar Paulus ord att en människa kan aldrig förstå skapelsen. Hela vetenskapen är ju uppbyggd runt att försöka förstå världen.
Principen om orsak och verkan är central. Och det är just raden "ytterst måste det finns någon grad av frihet hos människan om hon skall hållas ansvarig för sina handlingar" i ditt svar som jag vill återkomma till. Tror du att en människa kan utvecklas helt olika, och bli god eller ond, beroende på den miljö hon växer upp i? Eller kommer människan bara att handla på olika sätt, medan själen är densamma? Om en människa växer upp i ett hatfyllt hem, och aldrig kommer i kontakt med kyrkan, utan anser att ett mord bara bryter mot den jordiska lagen, bedöms hon på samma sätt som om en person som växt upp i ett bra hem och som tror på Kristus mördar?
(Fast jag antar att om personen i fråga trodde på Kristus skulle hon inte mörda överhuvudtaget.)
> Den katolska synen är inte att själen består av materia. Inte heller att endast materia kan påverka materia.
> En människa kan påverkas om hon öppnar sig för Gud som har skapat både fysiska ting och varelser och icke-fysiska (andliga) världar och varelser.
Jag har alltid föreställt mig själen och de av himlens väsen som verkar i vår värld som materiella. Gud består givetvis inte av materia, eftersom han har skapat all materia. Du delar in världen i en andlig och fysisk del, men jag har alltid delat in den i det vi kan se och uppfatta, och det som förblir utestängt från våra sinnen. Men allting är materia.
Det känns märkligt att att någonting som inte existerar fysiskt kan påverka mig fysiskt.
Om en ängel utstrålar ljus på det sätt som beskrivs i Bibeln och ljus liksom all annan energi är materia, då måste ängeln också vara materia, och ljuset kommer från ängeln själv, såvida inte ängeln skapar ljuset ur tomma intet. Men det är min fasta övertygelse att bara Gud kan skapa materia, andra kan bara omforma den.
Det är här jag har problem att reda ut begreppen finns. å ena sidan tror jag att vi har en fri vilja, å andra sidan talar livstiders forskning emot det. Medicinen förklarar att mina tankar bara är elektriska impulser, som - precis som all annan materia - är beroende av något, och att detta något är mina intryck av omvärlden och mitt genetiska arv. Jag önskar att jag bättre kunde förstå hur själen griper in i den fysiska världen.
Påverkar själen mina tankar eller _är_ själen mina tankar? Hör minnena till den andliga själen eller till den fysiska hjärnan?
Med utmärkt högaktning,
Mats
Bäste Mats!
Jag får fundera på en del av dina frågar och skriva mer sedan. Det är inte säkert att jag kan tillräkligt mycket om t.ex. fysik att svara på ett adekvat sätt, men jag är mycket intresserad av dina frågeställningar och har intresserat mig för sådant under större delen av mitt liv.
Jag förmodar att du är väl medveten att man brukar lösa en del av problematiken du beskriver beträffande Guds möjligheter att ingripa i vårt universum genom att hänvisa till det faktum att Gud lever i evighet. Vi får anta att allt sker i ett NU från hans synvinkel sett. Jag har ännu inte blivit född och är redan död - hur vi skall nu föreställa oss detta. Men det måste väl innebära
att Gud är inte bunden av orsak-verkan kedja som vi alltid upplever utifrån får perspektiv i tid och rum. Gud är bortom tid och rum.
Se första delen av denna korrespondens:
Tro och vetenskap