2001-06-18
Käre Fader Daniel
Jag var förvånad över att inte se mer frågor som rörde katolicismens inställning till den moderna vetenskapen.
Vetenskapen saknar ju helt axiom och självklara utgångpunkter - och är på sätt och viss lika beroende av individens tro på den som all religion. Vetenskapen har ju självmant dragit fram den brasklapp som den katolska kyrkan i urtiden tvingade på Copernicus verk om solen i centrum av solsystemet - "Det här är ingen sanning, det här är bara en metod att som hjälper dig beräkna det du vill veta."
Men en av vetenskapens grundläggande principer är att varje aktion följs av en reaktion. Den genomsyrar det mesta som vi har att göra med, även katolicismen - den som syndar får sitt straff. Den konkreta fråga jag vill ställa har med fri vilja att göra. Om varje handling är resultatet av andra - och andras - handlingar - av arv och miljö - hur kan man då argumentera för en fri vilja?
Består själen av materia? Om den inte består av materia, hur kan den påverka vår materiella och fysiska kropp? Om den består av materia, är inte själen också underkastad principen om att all materia påverkas av annan materia? Och om så är fallet, att vår själ - våra tankar och handlingar - är resultatet av annan materias påverkan, har vi då något ansvar för vad vi gör? är det ens relevant att tala om själen i förhållande till fysisk materia?
Vilken sida en tärning landar på beror ju inte på slump, utan på bordet den landar på, vinkeln och farten som styr dess fall, och så vidare. En mans personlighet utformas av hans arv och miljö. Ett levnadsöde är ju ett tärningskast, fast i mycket större skala. Kan själen och en mans personlighet förändras? På vilket sätt griper själen in och förändrar en mans val i livet?
Eller lägger katolicismen en annan innebörd i uttrycket "fri vilja"? Bibeln är full av fatalistiska rader, som tyder på att vissa händelser i världen aldrig kan ändras. En mans vilja kan aldrig vara helt fri, om Gud griper in i världen vid förutbestämda tidpunkter.
Mats
Bäste Mats!
Du skrev: "Jag var förvånad över att inte se mer frågor som rörde katolicismens inställning till den moderna vetenskapen."
Kommentar: Du har rätt! Vetenskapen är beroende av tro. Men den tro grundar sig på observationer. Samma vetenskapliga observationer som framkallar vår tro på principen bakom varje verkan finns en orsak leder oss att dra slutsatsen att vårt universum måste ha en skapare.
"Men en av vetenskapens grundläggande principer är att varje aktion följs av en reaktion. Den genomsyrar det mesta som vi har att göra med, även katolicismen - den som syndar får sitt straff. Den konkreta fråga jag vill ställa har med fri vilja att göra. Om varje handling är resultatet av andra - och andras - handlingar - av arv och miljö - hur kan man då argumentera för en fri vilja?"
Kommentar: Eftersom människan är skapad till Guds avbild menar vi att hon också har en fri vilja. Gud var inte tvungen att skapa vårt universum. Han gjorde det av sin fria vilja. Att en suverän agent gör något betyder inte något händer utan orsak. Givetvis kan det också finns sekundära orsaker till det som en människa gör - biologiska och psykologiska förklaringar, en ytterst måste det finns någon grad
av frihet hos människan om hon skall hållas ansvarig för sina handlingar.
"Består själen av materia? Om den inte består av materia, hur kan den påverka vår materiella och fysiska kropp? Om den består av materia, är inte själen också underkastad principen om att all materia påverkas av annan materia? Och om så är fallet, att vår själ - våra tankar och handlingar - är resultatet av annan materias påverkan, har vi då något ansvar för vad vi gör? är det ens relevant att tala om själen i förhållande till fysisk materia?"
Kommentar: Den katolska synen är inte att själen består av materia. Inte heller att endast materia kan påverka materia.
"Vilken sida en tärning landar på beror ju inte på slump, utan på bordet den landar på, vinkeln och farten som styr dess fall, och så vidare. En mans personlighet utformas av hans arv och miljö. Ett levnadsöde är ju ett tärningskast, fast i mycket större skala. Kan själen och en mans personlighet förändras? På vilket sätt griper själen in och förändrar en mans val i livet?"
Kommentar: En människa kan påverkas om hon öppnar sig för Gud som har skapat både fysiska ting och varelser och icke-fysiska (andliga) världar och varelser.
"Eller lägger katolicismen en annan innebörd i uttrycket "fri vilja"? Bibeln är full av fatalistiska rader, som tyder på att vissa händelser i världen aldrig kan ändras. En mans vilja kan aldrig vara helt fri, om Gud griper in i världen vid förutbestämda tidpunkter."
Kommentar: Bibelns "fatalistiska rader" tolkas så att Gud är upphov till allt och i den mening även till det som människan genom bruk av sin fria vilja åstadkommer.
Se fortsättningen av denna korrespondens:
Tro och vetenskap 2