Frågor om sakramenten

2001-03-01


Fråga

hej!

jag behöver svar till några frågor inom katolska kyrkan, för att jag håller på med ett arbete som ska vara klart snart!jag skulle uppskatta om du kunde svara p´å dessa så fort som möjligt!

1. Hur blir man präst inom den katolska kyrkan?
b) Hur lever man som en präst?
2.Hur går en bröllopscermoni till?
3.Hur uppstod den katolska kyrkan?

tack på förhand!
m.v.h fresh..........


Svar

1. Hur blir man präst inom den katolska kyrkan?

Du kan läsa om det i:
Att bli katolsk präst

b) Hur lever man som en präst?

Katolska präster är som regel inte gifta, utan lever i celibat. Tanken med detta är att prästen ska ge all sin kärlek och energi åt Gud och de troende.
Det är ett offer de gör för att helt tillhöra Gud och kunna tjäna honom i sina medmänniskor. Jesus var ogift och prästen representerar honom. Prästen gör Jesus Kristus närvarande genom sin prästvigning, och skall på så sätt vara en god herde som Jesus den Gode Herden som ger sitt liv för sina får och inte söker sitt eget bästa utan fårens. Detta uttrycks genom att avstå från egen familj och sexuella relationer. Kärleken blir då enbart till Gud och till nästan.

Prästen har alltså vigt sitt liv åt Gud och Kyrkan. Han arbetar därför inte för en lön utan lever av det han får från Kyrkans medlemmar: "Skaffa inte guld eller silver eller koppar att ha i bältet, ingen påse för färden, inte mer än en enda skjorta, inga sandaler och ingen stav. Ty arbetaren är värd sin mat." (Matt 10: 9-10)

Han har när han blev vigd till präst lovat att be för världen, de kristna, Kyrkans medlemmar. Därför ber han varje dag tidegärden. Det är Psaltarens psalmer tillsammans med läsningar ur Bibeln och kyrkofäderna. Tidebönen ber prästen minst 5 gånger per dag; tidig morgon, morgon, middag, kväll, innan natten. Bönerna heter: Mattutin, Laudes, Middagsbön, Vesper, Kompletorium.

Prästen bör också ha en daglig stund meditation eller inre bön. Den sker i tystnad och syftar till att genom t.ex. läsning av en bibeltext eller en andlig bok komma till inre samling och stillhet och att i stillheten möta Gud. Detta möte kallas kontemplation.

Prästen förkunnar Evangeliet och undervisar i tron. Det sker företrädesvis då han firar och delar ut sakramenten: dopet, bikten, mässan, vigseln och de sjukas smörjelse.

Mycket arbete ger han också till samarbete med andra kristna samfund och kyrkor samt med olika samhälleliga organisationer som arbetar för människors bästa på olika sätt.

Han har också kontakt med massmedia för att göra den katolska tron känd.

Som präst skall jag ge ett gott exempel som skall kunna inspirera mina församlingsmedlemmar att leva ett bra kristet liv. Jag får därför inte begå synder eftersom det kan få andra att komma på fall också genom att de kanske kan tycka att "om prästen gör så så kan jag också göra det". Det handlar då om att inte bryta mot tio Guds bud. Du kan läsa mer om dem i: Tio Guds bud http://www.katoliknu.se/html/moral.htm#

2.Hur går en bröllopscermoni till?


Här kan du läsa hur vigseln går till:
Vigseln - ritual http://www.katoliknu.se/html/sacr_vigs-rit.htm
En vigsel kan man fira inom ramen för en mässa, vilket är det vanliga, eller utan mässa. Här ser du mässan går till:
Mässans ordning http://www.katoliknu.se/html/sacr_mass_sw.html

3.Hur uppstod den katolska kyrkan?

Den Katolska Kyrkan har Jesus själv grundat. Via apostlarna och deras efterträdare i obruten succession ända fram till vår tid har Kyrkan levt vidare. Jesus anförtrodde nämligen åt aposteln Petrus att leda Kyrkan. Jesus sade till Petrus. ”Jag säger dig att du är Petrus, Klippan, och på den klippan skall jag bygga min kyrka” (Matt 16:18).
(Se: Katolska kyrkan 7: Katolska kyrkan 7

Apostlarna med Petrus som ledare fick i uppdrag av Jesus att bygga upp Kyrkan och Petrus var den förste biskopen i Rom och hans efterträdare är påvarna. Det finns tidiga vittnesbörd om detta:

"Undanhöll man någonting från kunskapen om Petrus, han som kallas den klippa varpå kyrkan skulle byggas, han som också fick himmelrikets nycklar, med makt att binda i himlen och på jorden?…Var fanns då Marcion, befälhavaren i Pontus, den nitiske forskaren av stoicismen? Var fanns då Valentinus, anhängaren av platonism? Ty det är uppenbart, att dessa män levde för inte så lång tid sedan – till största delen under Antonius' regering, och att de först trodde på den katolska kyrkans lära, på kyrkan i Rom under den välsignade Eleutherus' episkopat, till dess de mer än en gång uteslöts genom sin rastlösa nyfikenhet, varmed de även infekterade bröderna." (Tertullianus, Om föreskriften mot heretikerna, 22, 30, år 200)
Se vidare i:
Petrus i Rom http://www.katoliknu.se/html/artcl_pt_rom.htm

Redan de första påvarna utövade sin roll som hela Kyrkans ledare. Ett av de första exemplen är då biskopen av Rom Clemens I ingriper i en meningsskiljaktighet i kyrkan i Korinth:

"Guds kyrka, som befinner sig i Rom, till Guds kyrka som befinner sig i Korinth... Men om någon inte lyder dessa ord, som talades av honom genom oss, låt dem då få veta, att de skall involveras i ohörsamhet och i en inte ringa fara." (Påven Clemens av Rom, Första brevet till korinthierna 1, 59:1, år 96).

Redan från de första århundradena kallade sig den kristna Kyrkan för katolsk, vilket innebär att det är denna Kyrka som Jesus grundade. Här är ett par exempel:

"Se till att ni alla följer biskopen, just som Kristus Jesus gör mot Fadern, och att ni följer presbytererna som ni skulle ha gjort gentemot apostlarna. Visa även vördnad mot diakonerna, likt dem som genom sin tjänst för ut det Gud bestämt. Låt inte någon människa göra någonting beträffande kyrkan utan biskopen. Låt detta bli betraktat som en giltig eukaristi, som celebreras antingen av biskopen eller av den han föreskriver. Varhelst biskopen framträder, där må man också låta mängden av folket vara; av biskopen eller den han har anförtrott den åt. Varhelst biskopen må framträda, där skall man även låta mängden av folket vara, liksom varhelst Jesus Kristus är, där är den katolska kyrkan". (Ignatius av Antiochia, Brev till Smyrna, 8:2, år 110.)

"Alla människorna förundrades över att det skulle finnas en sådan skillnad mellan de icke troende och de utvalda. Bland de senare fanns den högst beundransvärde Polycarpus, som under vår tid blivit en apostolisk och profetisk lärare och biskop i den katolska kyrkan i Smyrna. Ty varje ord som utgick från hans mun har antingen blivit eller skall bli fullbordat"
(Polykarpus' martyrium, 16:2, år 155)

Se vidare i:
Betydelsen av ordet katolsk i Kyrkans historia http://www.katoliknu.se/html/artcl_katolsk.htm

Team fråga prästen!