Om man vill bli katolsk präst, var, o hur länge skall man läsadå?
Man läser en propedeutisk kurs på ett år då man studerar latin, grekiska och filosofihistoria främst. Sedan följer två års studier med filosofi och introduktionskurser till teologin. Dessa tre år gör man på prästseminariet i Stockholm om man skall bli stiftspräst i Sverige.
Efter det följer tre års teologistudier i Rom på en teologisk fakultet där. Man bor då på det svenska kollegiet. Efter det blir man diakonvigd. Man praktiserar då c:a 6 mån i en församling i Sverige och har några mer praktiskt - pastoralt inriktade kurser på prästseminariet under ett års tid. Efter de 6 månaderna som diakon blir man prästvigd.
Måste en katolsk präst vara ordensknuten?
Man kan vara ordenspräst. Då är studieordningen lite annorlunda än ovan beskrivna. Man kan bli stiftspräst också. Man står då under biskopen direkt och inte under en ordensgemenskap.
På Svenska prästseminariets i Rom hemsida kan man läsa följande:
Vad är en präst?
En präst är en man som tillhör Gud. För många människor i vårt samhälle idag tycks Gud vara död. Man upplever att inget liv utgår från honom. En präst delar sin kallelse med alla kristna som vill vara tecken i världen för att Gud finns och ger liv.
Jesus Kristus är den ende medlaren mellan Gud och människor och samtidigt den ende prästen i det nya förbundet. Vigningen ger prästen fullmakt att tala och handla i Jesu Kristi namn i förkunnelsen av evangeliet och förmedlandet av sakramenten. Prästen blir så det synliga tecknet på att det är Jesus själv som handlar i sin kyrka.
Prästen gör Kristus närvarande i kyrkan på många sätt. Som förkunnare av Guds ord: Han skall förkunna evangeliet så att det når fram till dagens människor och blit till liv hos dem. Som förvaltare av sakramenten: sakramenten, särskilt eukaristin är centrum och höjdpunkt i den prästerliga tjänsten. Som herde: prästen är "pastor" och skall samla och bygga upp församlingen, leda och föra den på den gode Herdens sätt.
Vad är en kallelse?
Att bli präst är inte att välja ett yrke - det är en kallelse som präglar personens innersta identitet. Man handlar inte bara som präst: man är präst. Kallelsen är för det mesta någonting som växer fram, en process som så småningom, genom bön och reflexion, leder fram till ett beslut.
Tecken på en prästkallelse kan vara att mässan, bönen och bibelläsningen känns viktig, att det finns en uppriktighet i att göra Guds vilja och att man är beredd att tjäna Kristus i sina medmänniskor. Det är dock inte bara den egna personliga önskan att bli präst som avgör; kyrkan prövar äktheten i en kallelse. Tiden på prästseminariet är till för att skapa större klarhet för både kandidaten och för stiftets biskop.
Vad är ett prästseminarium?
Seminariet är mer än en ren utbildningsanstalt. De som blir antagna har för avsikt att bli präster, och vill pröva sin kallelse för att så småningom nå fram till ett slutgiltigt beslut. Seminariet försöker därför vara en andlig och mänsklig gemenskapsom främjar en prästkallelse.
Den gemensamma studiemiljön, gudstjänstlivet och boendet under ledning av seminariets rektor och och andlige ledare skall utgöra en god jordmån för en prästkallelses utveckling och mognad. Daglig mässa, bön, meditation och reflexion utgör en viktig del av utbildningen, eftersom en präst är kallad att handla i Kristi ställe och måste bemöda sig att efterlikna sin Herre i sitt liv.
Utbildningen
Utbildningen sträcker sig över minst sju år. Den börjar med en propedeutisk kurs på två terminer. Denna kurs vänder sig till dem som funderar på huruvida de har en prästkallelse , men inte uppnått tillräcklig säkerhet för att påbörja sina studier.Den propedeutiska kursen är i vårt stift obligatiorisk.
Härefter följer fyra terminers filosofistudier, inklusive kurser i filisofinshistoria. Parallelt med dessa studeras även grekiska, psykologi och kyrkohistoria. Det sista året ges även möjlighet att lära sig italienska, som en förberedelse för de fortsatta studierna i Italien.
Efter de tre åren, som varit förlagda till seminariet i Stockholm, följer tre årsteologistudier vid ett universitet i Rom. Studenterna bor på det svenska kollegiet i Rom,"Collegio Svedese", och studerar ämnen som dogmatik, exegetik, moralteologi,liturgik, patristik och kyrkorätt.
Som avslutning på studierna ges en pastoral påbyggnadskurs, vilken omfattar två terminer, vid seminariet i Stockholm. Studierna varvas med längre praktikperioder, och under detta år äger diakon- och prästvigningen rum.
Ansökan
Om Du funderar på att bli katolsk präst skall Du i första hand vända Dig till Din själasörjare och församlingspräst. Ta därefter kontakt med seminariets rektor:
fader Ingvar Fogelquist
S:t Sigfrids prästseminarium
Stäketv. 7
176 76 Järfälla
tel. 08-58352040; 08-58357728
Du är välkommen att komma till seminariet för att dela studenternas liv ett par dagar, om Du vill veta mer om hur det är att studera till katolsk präst i Sverige idag.
Det svenska prästseminariet i Rom:
Colleggio Svedese
Corso Trieste, 57
I-99198 Roma
ITALIEN
Colleggio Svedese
http://www.geocities.com/CollegePark/4730/