Vuxendop

2001-04-23


Fråga

Hej Fader Daniel!


Jag undrar

1. Om Katolska kyrkan använder nedsänkning.
Om nej, varför inte? Var det inte så att man övergick till begjutning för att barnen blev sjuka p.g.a. att man inte kunde värma upp vattnet ordentligt (i alla fall i Svenska kyrkan)?

2. Hur ser ni på troendedop/vuxendop?
Det finns trots allt mycket som stödjer det i Bibeln.

Frid!
  Göran


Svar

Hej

Använder Katolska kyrkan nedsänkning?

Jo, vi använder nedsänkning ibland. I väst är det inte så ofta kanske.  I orientaliska kyrkorna som tillhör Katolska kyrkan är det däremot alltid nedsänkning.  I den latinska kyrkan kan vi använda det eller använda begjutning. Det är naturligtvis en klarare symbolik i en nedsänkning, eftersom man genom dopet förenad med Kristus som har gått ner i graven och dödsriket och sedan uppstått därifrån. Jag skulle själv förorda nedsänkning. Men vi menar att det inte är nödvändigt för dopets giltighet. Vi menar att det inte är mängden vatten som är avgörande utan att det är vatten.

Jag vet inte vad det var som gjorde att man slutade med nedsänkning i Katolska kyrkan. Men det är möjligt att det var praktiska skäl.

Hur ser ni på troendedop/vuxendop?

Enligt Katolska kyrkans syn är tron en nödvändig förutsättning för att få motta dopet. Det kan vara en vuxen individs tro, ett barns tro eller föräldrarnas tro vid dop av små barn.

Om en vuxen som blivit döpt som barn, mottar troendedop betraktar vi detta troendedop som ogiltigt, alltså att det inte är ett dop. Vi tror nämligen att det bara finns ett dop. Så här står det i den Nicensk- konstantinopolitanska trosbekännelsen som de stora historiska kyrkorna bekänner sig till (Katolska, Ortodoxa, Anglikanska, Lutherska):

"Jag bekänner ett dop till syndernas förlåtelse och förväntar de dödas uppståndelse och den kommande världens liv"

Vi tolkar detta enda dop på det viset att bara finns ett dop för alla kristna, och att det är det dopet som sker i Faderns och Sonens och den Helige Andens namn enligt:

Om någon som blivit döpt som barn i Fadern och Sonens och den Helige Andens namn menar vi att det är det dopet som gäller. Den tro som förutsätts då är föräldrarnas tro. Den tror vi räcker eftersom föräldrarna har fått ansvaret för sina barns liv inte bara vad gäller kroppen utan också vad gäller själen. Föräldrarna har ju fullmakt att bestämma barnens kost, klädsel, skolgång, utbildning mm. Varför då inte religionstillhörighet? Religionen är ju det mest grundläggande i föräldra-ansvaret. Tillhörighet i en kyrka bestäms genom medlemskap och medlemskap sker genom dopet i de flesta kristna kyrkorna. Föräldrarna representerar Gud inför barnen (så på många ställen i NT) och kan svara därför i barnens ställe när de ber att barnen skall bli döpta. Om de svarar i barnens ställe är det föräldrarnas tro som gäller inför Gud.

Vi tror också att när man väl en gång är giltigt döpt så har man en gång för alla blivit befriad från arvsynden, fötts till Guds barn och fått tillbaka det eviga livet som Adam och Eva förlorade. Därför kan dopet inte upprepas. Det som har skett en gång för alla kan inte ske en gång till.

Om man vill förnya sitt ställningstagande inför Gud som vuxen kan man i Katolska kyrkan bekräfta sitt barndop och förnya sina doplöften. Det sker t.ex. under Påsknattens mässa. Efter förnyelsen av doplöftena bestänker då prästen mässdeltagarna med dopvatten.

Inom den karismatiska förnyelsen inom Katolska kyrkan finns också något som kallas den Helige Andes utgjutande eller Andedop. Det är också ett sätt att förnya den tro man fick i sitt barndop. Vi tror nämligen att trons gåva ges genom den Helige Ande i dopet. Vi kallar den för en ingjuten gåva. Den tror vi även kan mottas av barn eftersom Jesus säger:

Trons ingjutna gåva ger då en barnatro, en tro som inte är intellektuell utan som grundar sig på livsgemenskapen mellan barnet och Gud som Anden ger eftersom Anden är i barnets själ. Den typen av tro baserar sig alltså inte på kunskap om Evangeliet utan på att Gud själv är närvarande och bor i själen.

Det finns en hel del bibelställen och vittnesbörd från den första kristna tiden som tyder på att barndop praktiserades av de första kristna.

Se:
Barndop
Barndop 2

Team fråga prästen!