Uniater


2000-05-31

Salve!
Ingen tycks veta ett svar på frågan och den lyder: finns någon av uniatkyrkorna representerade i Sverige. Själv är jag katolik sedan flera år, men känner mig mer hemma med den ortodoxa riten.
Ett ovanligt problem kan tyckas, men min traditionalism har för ett tag sedan nästan drivit mig ur Kyrkan för att fortsätta längre österut. Det handlar förvisso inte endast om en smaksak då liturgin är det språk vi använder för att samtala med Gud. Och jag är allergisk mot alltför mycket modernism. Att tala med hjärtat och att se bakom ofullkomligheterna är det rätta - det vet jag - men att komma in i kyrkorummet och tro sig stå i en baptistförsamlingssal är ibland tärande. Till syvende och sist handlar det om respekt för traditionen och en kamp mot den moderna människans vilja till ständig förändring.
Vänligen i Kristus, Per

Svar


Jag håller med dig om att liturgin är det språk vi använder för att samtala med Gud, men jag skulle hellre säga ett av de språk vi använder. Dessutom är liturgin i vår universella kyrka olika beroende på vilken del av världen man kommer till, kärnan: mässan och eukaristin, är dock detsamma och det gemensamma för oss alla.
Jag tycker mycket om bönen i Oremus nr 327 "Vi har olika gåvor". Jag kan hålla med dig om att ibland går vissa till överdrift med nymodigheter för att locka nya grupper till kyrkan, även om det är välment. Visst kan man reagera negativt ibland. Själv känner jag det dock inte som en anledning att söka mig till något annat.I kyrkan, i liturgin, i sakramenten är det inte bara fråga om att ta emot utan också att ge, att ge av sig själv, att be för den kyrka som Kristus själv har instiftat och när överdrifterna är för grova, alltid komma ihåg det Kristus sade till "Simon Barjona": Matt 16:18 Och jag säger dig att du är Petrus, Klippan, och på den klippan skall jag bygga min kyrka, och dödsrikets portar skall aldrig få makt över den.

Uniaterna i vårt Stift tillhör nästan uteslutande de orientaliska kyrkorna.
Inom stiftet har vi orientalisk-katolsk mission som du hittar på sidan 47 i "katolsk kalender", inom den ryms den syriska, den kaldeiska och den melkitiska riten.
Ansvariga för missionen är Rektor Msgr Abraham Garis (syrisk rit) ; Fader Adris Hanna (syrisk rit).
För den kaldeiska riten står fader Mahir Malko och för den melkitiska fader Ghattas Louis
abba Asfaha Kidanemariam Gheez-rit : eritreanska- etiopiska.

Team fråga prästen!