(2005-11-30)
Jag håller just nu på med en fördjupning i skolan där jag ska undersöka och analysera islams och kristendomens syn på naturvetenskapen.
Min fråga är alltså hur kristendomen ser på vetenskap?
Finns det någon som helst chans att kristendomen och vetenskapen skulle kunna enas?
Dessa frågor är kanske svåra att besvara med hänsyn till hela kristendomen. Men jag skulle bli hemskt tacksam om jag fick svar!
tack på förhand!
Mvh/ Hanna B.
Den gamla frågan 'tro och vetande' har haft sin inflammerade historia. Idag är motsättningar förlegade missförstånd. Vatikanen har inte för intet en egen vetenskapsakademi.
åt mig börja med att definiera orden "vetande" som det vi kan fatta med vårt förstånd genom logiskt tänkande och "tro" inte som som någon irrationell känsla, utan som ett existentiellt ställningstagande till allt vi vet.
Allt logiskt tänkande = kännetecknande för vetenskapen - leder till slutsatsen att ett högsta väsen existerar. Vi kan alltså veta att någon som judar, kristna och muslimer kallar Gud, finns. Vägen - "gudsbevisen" - har dock många fallgropar.
Att detta väsen är trefaldig, Fadern, Sonen och Anden, kan det rationella tänkandet inte nå. Endast Gud själv kan meddela det. Så har han gjort i Jesus Kristus, sin son, menar vi kristna. Här kommer hela bibelkritiken in.
Bibelns och naturvetenskapens syn på världen, dess uppkomst och utveckling, går mycket väl att förena - om båda respekterar sitt 'formalobjekt' = sin blickvinkel.
Bibeln /teologin frågar inte efter 'hur' världen uppkom - det är naturvetenskapens frågeställning - utan 'varför', 'varifrån' och 'till vad'.
T.ex. "Big bang" - som inte är ett vetenskapligt bevis, utan en teori, som dock är allmänt accepterad - kan kanske förklara hur universum bildades.
Bibelns fråga ligger logiskt tidigare. Varifrån kom det som kunde "knalla".
Skapelseberättelsen ger ett teologiskt svar på denna fråga. Gud som är, skapade allting ur intet. Han "såg på allt han hade gjort och det var mycket bra".
PS: Vill du veta mer i detalj, kan du vända dig till min kollega Rainer Carls S.J. som har doktorerat i just dessa frågor.