Rosenkransbönen del från 2 nya Oremus

samt Barmhärtighetens Rosenkrans med flera böner

2000-06-08

Rosenkransbönen

För varje avsnitt (en "dekad"; en gång Fader vår, tio gånger Hell dig, Maria, en gång ära vare Fadern) betraktar man en händelse ("hemlighet", "mysterium") i frälsningshistorien. I ljuset av Jesu människoblivande, lidande och förhärligande får vi det rätta perspektivet på vår vardags uppgifter, svårigheter och glädjeämnen. Vanligtvis ber man fem dekader, inledda med O Gud, kom till min räddning (som i tidebönen, 74) och avslutade med Salve Regina (431). Ett utförligare sätt består i att börja med apostoliska trosbekännelsen, Fader vår, tre Hell dig Maria samt ära vare Fadern, följt av de fem dekaderna. Efter ordet Jesus i Hell dig Maria tillfogar man då: "som föröke i oss tron", " som styrke i oss hoppet", "som upptände i oss kärleken". På samma sätt kan man då tillägga nedanstående "som . . ." i de olika dekaderna. Alltefter de hemligheter som man betraktar kallas rosenkransen den glädjerika, den smärtorika eller den ärorika. Den som tar till vana att dagligen bedja åtminstone en hemlighet vänjer sig vid att vara hos Jesus tillsammans med hans och vår moder. Här följer några tankar som kan vara till inspiration för den som ber rosenkransen.

Den glädjerika rosenkransens hemligheter

  1. Bebådelsen ("som du, o jungfru, har avlat av den helige Ande") "Var hälsad, -du högt benådade! Herren är med dig" (Luk. 1:28). "jag är Herrens tjänarinna" (Luk. 1:38). Gud. bor i vår mänsklighet. Inkarnationen: jordiskt och himmelskt förenas. " Marias enkla "ja": säger också jag "ske din vilja"? . .
  2. Jesu födelse ("som du, o jungfru, har fött") "Hon födde sin son, den förstfödde. Hon lindade honom och lade honom i en krubba, eftersom det inte fanns plats för dem på härbärget" (Luk. 2:7). Jesu fattigdom " att inte vara fäst vid ägodelar. Människornas kallsinne " hur bemöter jag den nästa som kommer i min väg? Gud har blivit människa, för att människan skall bli gudomlig " att glädjas över alla äkta värden i skapelsen, att ge glädjen vidare.
  3. Frambärandet i templet ("som du, o jungfru, har framburit i templet"). "När tiden var inne för deras rening enligt Moses lag, tog de honom till Jerusalem för att bära fram honom inför Herren" (Luk. 2:22). Ingen människa tillhör en annan " också jag hör till Gud, med allt mitt. Simeon och Hanna i templet " uthållig bön och väntan
  4. Jesus vid tolv års ålder i templet ("som du, o jungfru, har återfunnit i templet"). "Efter tre dagar fann de honom i templet, där han satt mitt bland lärarna och lyssnade och ställde frågor" (Luk. 2:46). "Sedan följde han med dem ner till Nasaret och han lydde dem i allt" (Luk. 2:51).
  5. Marie besök ("som du, o jungfru, har burit till Elisabet") "Välsignad är du mer än andra kvinnor, och välsignat det barn du bär inom dig" (Luk. l :42). Maria "skyndade i väg" till den som behövde henne. Elisabet mötte henne med vördnad, Maria svarade med att prisa Gud. " Att tjäna vår nästa med iver, att ge Gud äran

Tomheten utan Jesus, glädjen i att finna honom. ödmjukhet i sanningssökandet, ödmjukhet gentemot andra människor. Att lyssna till honom som är Guds Vishet. Att lyda Gud mer än människor.

Den smärtorika rosenkransens hemligheter

  1. Jesu dödsångest ("som för oss har svettats blod"). "Min själ är bedrövad ända till döds. Stanna här och vaka. Inte som jag vill utan som du vill" (Mark. 14:34.36). Att bära ångesten med Herren, att vara hos dem som lider, att dela Jesu lidanden i världen, att inte avtrubbas av allt det onda: att vaka med Herren.
  2. Jesus gisslas ("som för oss har blivit gisslad"). "Då tog Pilatus Jesus och lät gissla honom" (joh. 19:1). "Det var våra krankheter han bar, våra smärtor, dem lade han på sig" (Jes. 53:4). Men han sade inte ett ord "har jag större rätt att beklaga mig över det ofrånkomliga?
  3. Jesus törnekrönes ("som för oss har blivit krönt med törnen"). "Och soldaterna vred ihop en krans av törne och satte på hans huvud" (Joh. 19:2). Han är konungen, detta är hans krona. Han sökte aldrig makt över andra eller medhåll av andra " och jag? Att lida för sanningen, för det rätta. Våldets makt förgår, Kristi rike varar.
  4. Jesus bär korset ("som för oss har burit korset"). "Han bar själv sitt kors" (Joh. 19:17). "De lät Simon ta korset på sig och bära det efter Jesus" (Luk. 23:26). "Den som inte bär sitt kors och följer efter mig kan inte vara min lärjunge" (Luk. 14:27). Att villigt göra det som måste göras, att bära de andras bördor: de plågade, de eftersatta, de besvärliga.
  5. Jesus korsfästes ("som för oss har blivit korsfäst"). "Fader, förlåt dem, de vet inte vad de gör" " "Fader, i dina händer lämnar jag min ande" (Luk. 23:34.46). Att be för de plågade och deras plågare, att förlåta dem som gör oss illa, att offra sitt lidande tillsammans med Jesus.

Tacksamhet och kärlek till Frälsaren, bön om uthållighet intill slutet.

Den ärorika rosenkransens hemligheter

  1. Jesu uppståndelse ("som har uppstått från de döda"). "Var inte förskräckta. Ni söker Jesus från Nasaret, han som blev korsfäst. Han har uppstått, han är inte här" (Mark. 16:6). Kors och lidande förvandlas och förklaras för dem som lever i Herren Kristus. Han lever, han är mitt ibland oss här och nu. Han gör allting nytt, och det eviga livet har redan börjat.
  2. Jesu himmelsfärd ("som har uppfarit till himmelen"). "Om ni alltså har uppstått med Kristus, sträva då efter det som finns där uppe där Kristus sitter på Guds högra sida. Tänk på det som finns där uppe, inte på det som är på jorden" (Kol. 3:1"2). Frukterna av vår kärlek och vår möda kommer att återfinnas i ren gestalt i Guds härlighet, dit Kristus gått före oss för att bereda plats åt oss (Joh. 14:2). Han är själv alltings slutmål.
  3. Andens ankomst ("som har sänt oss den helige Ande"). "Ni skall få kraft när den heliga Anden kommer över er" (Apg.l:8). "Guds kärlek har ingjutits i våra hjärtan genom att han har gett oss den heliga Anden" (Rom. 5:5). Vara mottaglig och öppen för Anden, att som Maria ta emot honom och bli en Kristus-bärare i världen. Anden den osynliga och mäktiga kraften i Guds rike.
  4. Marias upptagning ("som har upptagit dig, o jungfru, i himmelen"). "Ett stort tecken syntes på himlen, en kvinna klädd i solen och med månen under sina fötter" (Upp. 12:1). "Nu har Kristus uppstått från de döda, som den förste av de avlidna" (l Kor. 15:20). I Marias förhärligande ser vi löftet, som är hela kyrkans framtid och hopp, börja infrias. Kroppens värdighet; Andens tempel, som skall förhärligas.
  5. Marias kröning ("som har krönt dig, o jungfru, i himmelen") "Hon hade en krans av tolv stjärnor på sitt huvud" (Upp. 12:1). "Var trogen intill döden, så skall jag ge dig livets segerkrans" (Upp. 2:10). Maria vid sin Sons sida i härligheten.

Den Mäktige har låtit stora ting ske med henne, och alla släkten prisar henne salig. De ödmjuka blir upphöjda. Marias bön för oss, de heligas gemenskap. Skapelsens fullbordan.

Barmhärtighetens Rosenkrans

 Inledning:

+ I Faderns och Sonens och den helige Andes namn. Amen.

Fader vår

Fader vår, som är i himmelen.
Helgat varde ditt namn- Tillkomme ditt rike.
Ske din vilja såsom i himmelen, så och på jorden.
Vårt dagliga bröd giv oss i dag.
Och förlåt oss våra synder, såsom och vi förlåta dem oss skyldiga äro.
Och inled oss icke i frestelse, utan fräls oss ifrån ondo. Amen.

Hell dig Maria

Hell dig, Maria, full av nåd. Herren är med dig.
Välsignad är du bland kvinnor, och välsignad är din livsfrukt
JESUS.
Heliga Maria, Guds Moder,
bed för oss syndare nu och i vår dödsstund. Amen.

Trosbekännelsen

Jag tror på Gud Fader allsmäktig,
himmelens och jordens Skapare.
Jag tror och på Jesus Kristus, hans enfödde Son, vår Herre,
vilken är avlad av den helige Ande född av jungfrun Maria,
pinad under Pontius Pilatus, korsfäst, död och begraven,
nedstigen till dödsriket, på tredje dagen uppstånden igen ifrån de döda,
uppstigen till himmelen, sittande på allsmäktig Gud Faders högra sida,
därifrån igenkommande till att döma levande och döda.
Jag tror och på den helige Ande, den heliga Jesus Kristus kyrkan,
de heligas samfund, syndernas förlåtelse, köttets uppståndelse och ett evigt liv. Amen.

Vid de större pärlorna:

Evige Fader, jag offrar till Dig Din älskade Sons och vår Herres Jesu Kristi kropp och blod, själ och gudomlighet, för att sona våra och hela världens synder (l gång).

Vid de mindre pärlorna:

Genom hans smärtorika lidande, ha förbarmande med oss och hela världen. (10 gånger).

Till avslutning:

Helige Gud, Helige allsmäktige Gud, Helige odödlige Gud, ha förbarmande med oss och hela världen. (3 gånger).

Korstecknet

Korstecknet görs med högra handen från pannan till bröstet och från vänstra axeln till högra. Det är en påminnelse om vårt dop i den Treenige Gudens namn, en bekännelse till Kristi kors, en bön om hans beskydd och ett uttryck för vår vilja att tjäna honom med förstånd och känsla, själ och kropp.

I Faderns + och Sonens och den helige Andes namn. Amen Matt. 28:19

In nomine Patris + et Filii et Spiritus Sancti. Amen.

Herrens bön

Herrens bön Fader vår är den främsta av alla böner. I den har Jesus visat sina lärjungar att de får tala till Gud, den Oändlige, som barn talar med sin far. Den lär oss vad vi skall be om, och i vilken ordning.

Fader vår, som är i himmelen, helgat varde ditt namn, tillkomme ditt rike, ske din vilja såsom i himmelen så ock på jorden. Vårt dagliga bröd giv oss idag, och förlåt oss våra skulder, såsom ock vi förlåta dem oss skyldiga äro, och inled oss icke i frestelse, utan fräls oss ifrån ondo. Ty riket är ditt, och makten, och härligheten, i evighet. Amen. Matt.6:9-13 2

Pater noster, qui es in caelis; sanctificetur nomen tuum; advéniat regnum tuum; fiat voluntas tua, sicut in caelo, et in terra. Panem nostrum cotidianum da nobis hodie; et dimitte nobis débita nostra, sicut et nos dimittimus debitoribus nostris; et ne nos inducas in tentarionem; sed libera nos a malo. Quia tuum est regnum, et potestas, et gloria in saecula.

Lovprisningen

Denna bön avslutar alla psalmer i tidegärden (se 73-119). Med den bekänner vi oss till Treenigheten och instämmer i den lovsång som börjar här i tiden och fortsätter i evigheten.

ära vare Fadern och Sonen och den helige Ande Såsom det var av begynnelsen, nu är och skall vara, från evighet till evighet. Amen.

Gloria Patri et Filio et Spiritui Sancto Sicut erat in princípio, et nunc et semper, et in saecula saeculórum. Amen.

Apostoliska trosbekännelsen

Den apostoliska trosbekännelsen är en kort sammanfattning av den förkunnelse som kyrkan mottagit av apostlarna (l Kor. 15:3-11), den tro till vilken vi är döpta.

Jag tror på Gud Fader allsmäktig himmelens och jordens skapare Jag tror ock på Jesus Kristus, hans enfödde Son, vår Herre, vilken är avlad av den helige Ande, född av jungfrun Maria, pinad under Pondus Pilatus, korsfäst, död och Begraven, nedstigen i dödsriket, på tredje dagen uppstånden igen ifrån de döda, uppstigen till himmelen, sittande på allsmäktig Gud Faders högra sida, därifrån igenkommande till att döma levande och döda. Jag tror ock på den helige Ande, den heliga, katolska kyrkan, de heligas samfund, syndernas förlåtelse, köttets uppståndelse och ett evigt liv. Amen.

ängelns hälsning

I denna bön instämmer vi l ängelns (Luk. 1:28) och Elisabets saligprisning av Guds moder (Luk. 1:42).

Hell dig, Maria,

J

Heliga Maria

full av nåd,

E

Guds moder

Herren är med dig.

S

bed för oss syndare

Välsignad är du bland kvinnor

U

nu och i vår dödsstund.

och välsignad är din livsfrukt

S

Amen.

Ave Maria, gratia plena, Dominus tecum. Benedicta tu in mulieribus, et benedictus fructus ventris tui, IESUS. Sancta Maria, mater Dei, ora pro nobis peccatoribus, nunc ei in hora mortis nostrae. Amen.

Team fråga prästen!

 

åter till föregående del 1