Prästvigning

2000-09-26

Fråga


Jag undrar om det är någon skillnad mellan en katolsk och en ortodox prästvigning.

Svar

Hej
I både den katolska och den ortodoxa ordningen är kandidaten för prästvigningen redan diakonvigd.
I den ortodoxa liturgin går kandidaten runt altaret och kysser altarets 4 hörn efter lilla intåget då man går in m. Evangelieboken. Detta sker inte i den katolska liturgin.
Själva prästvigningsakten sker i den katolska (latinska) liturgin (gudstjänstordningen) efter Evangeliet.
I den ortodoxa (bysantinska) liturgin sker den efter stora intåget då offergåvorna bärs fram. Det är diakonen som skall bli vigd till präst som bär fram gåvorna tillsammans med de andra prästerna som skall koncelebrera (fira mässan) tillsammans med biskopen.
Diakonen har då kalkvelumet på huvudet (den duk som skall ligga på kalken)
I både den katolska och den ortodoxa ordningen ställer biskopen frågor till diakonen om han vill tjäna Kyrkan och lyda biskopen och hans efterträdare. Biskopen frågar också den som har varit ansvarig för kandidatens utbildning t.ex. seminarierektorn eller en annan präst om han är värdig att bli vigd till präst. Efter det att rektorn har svart ja svarar folket amen i den katolska liturgin medan man svarar ”axios” (värdig) tre gånger i den ortodoxa liturgin, varefter kören sedan sjunger det.
I båda ordningarna lägger biskopen och de närvarande prästerna händerna på kandidatens huvud. Han ber sedan vigningsbönen över kandidaten. Därefter kläs den nyvigde prästen i stola och mässkrud.
I den ortodoxa liturgin sitter biskopen när han lägger händerna på kandidatens huvud medan han står upp i den katolska.
I den katolska ordningen smörjs kandidatens händer med krisma (välsignad olja), inte i den ortodoxa.
Sedan firar den nyvigde prästen mässan tillsammans med biskopen och de andra prästerna uppe vid altaret.
Efter mässan kommer folket fram och kysser den nyvigde prästens händer i den katolska liturgin. I den ortodoxa kysser de ett kors han har i händerna samt händerna.

Team fråga prästen!