Opus Dei


2000-07-26

Fråga

Hej
Vad anser du om den senaste debatten om Opus Dei?
Försvarar du deras sätt att jobba och förmedla sin tro. Artiklarna är säkerligen inte opartiska men mycket intressant.
Hur stor del tror du att de styrande i Rom har i denna "sekt"?
Tacksam för svar/ uffe

Svar

Hej
Denna fråga har besvarats av fader Frans-Erik som är präst hos Franciskanerna i Jonsered.

Team fråga prästen!

Bäste Ulf!
Personligen har jag endast haft goda erfarenheter av Opus Dei och dess medlemmar. Någon sekt är det inte. Men jag bifogar Biskopens brev angående saken såväl det som Opus Dei har själv skickat till tidningen.

Biskopens brev

Uttalande av biskop Anders Arborelius ocd Skickat till alla präster och församlingar i stiftet.

Om Opus Dei

Opus Dei är ingen sekt, utan en organisation som har den Katolska kyrkans officiella godkännande. Detta betyder att den högsta ledningen i kyrkan har studerat och granskat Opus Deis spiritualitet, struktur, organisation etc. och har gett sitt fulla godkännande.

Opus Dei har en egen ledning och organiseras enligt Katolska kyrkans lag som en personal prelatur. Liksom andra kyrkliga institutioner i vårt stift åtnjuter Opus Dei en hög grad av självständighet gentemot den lokale biskopen i fråga om den interna organisationen.

Det är inte förvånande att det råder olika meningar om Opus Dei:s sätt att arbeta och om dess spiritualitet, även bland katolikerna. Varje institution får både beröm och kritik. Alla enskilda människor begår misstag. Det är viktigt att försöka göra sig en objektiv bild av situationen, inte minst nu när Opus Dei utsätts för massiv kritik.

Artikelserien som publiceras under dessa dagar är tendensiös och vinklad. Insinuationer och halvsanningar kan bidra till att en katolsk institution i dess helhet blir smutskastad, ja, att gamla antikatolska fördomar får nynäring. Härmed vill jag som stiftets biskop understryka att jag har fullt förtroende för Opus Dei:s präster, i synnerhet vill jag uttrycka mintacksamhet för det arbete som stiftets official, fader Jorge de Salas, utför. Norraby den 8 juli 2000+ Anders Arborelius ocd Biskop av Stockholms katolska stift.

Opus Dei svarar

Följande replik har Opus Dei i dag skickat till Expressen: Under en dryg vecka har Expressen riktat massiv kritik mot Opus Dei, en del av katolska Kyrkan. Artiklarna har länge varit i görningen men under hela tiden har Expressen inte träffat någon från Opus Dei. När texterna var färdiga kontaktades vi telefonledes för att besvara några frågor. För att artikelserien skulle närma sig kravet på mångsidighet var vår uppfattning att, åtminstone, en intervju med Opus Dei företrädare borde publiceras. Jag begärde därför ett personligt möte, för att ordentligt bemöta, förklara och sätta in i sittsammanhang, vilket jag nekades. Ensidigheten i artiklarna har bidragit till en rad missuppfattningar och felaktigheter som jag här kort skall kommentera.

För utförligare information hänvisas till Opus Dei's hemsida
  1. Katolska Kyrkan har upprättat Opus Dei som personal prelatur. Prelaturens ändamål, medel och stadgar har godkänts av myndigheterna på alla nivåer, inklusive de fem senaste påvarna som alla lovordat dess verksamhet. Grundaren saligförklarades 1992. Godkännandet och saligförklaringsprocessen innebär en utförlig granskning av allt väsentligt för och emot.
  2. De flesta människor som bli medlemmar i Opus Dei blir det i mogen ålder ochär oftast gifta. Man måste i alla fall vara minst 18 år för att ingå avtalet. Innan man får ingå avtal med Opus Dei skall kandidaten under minst ett och ett halvår undervisas i innehållet av medlemskapet. Avtalet förnyas årligen i minst fem år innan man bestämmer sig för ett livslångt kontrakt. Med andra ord läggs betoningen på den enskildes fria beslut och personliga ansvar. Ia Modininsisterad under ett år innan hon tilläts att ansöka om medlemskap. Hennes undervisningsperiod varade i hela två och ett halv år. Tre månader efter att ha ingått avtalet bestämde hon sig för att lämna Opus Dei.
  3. I hela världen finns ca 84000 medlemmar. Den överväldigande majoriteten förblir medlemmar livet ut. De flesta som väljer att lämna prelaturen behåller ändå goda relationer till den. Ett fåtal är förbittrade kritiker. I dagsläget finns 53 medlemmar i Sverige: Två mellan 18 och 25 år, 26 mellan 25 och 40 år och 25 över 40 år. Utöver Ia Modin finns det sex människor som har lämnat prelaturen sedan den etablerades i Sverige (16 år sedan): fem av dem har fortfarande ett gott förhållande till Opus Dei..
  4. Expressen misstänkliggör avsikten bakom de aktiviteter medlemmarna arrangerar: de framställs som om de genomfördes endast för att värva nya medlemmar. Så är det inte!
    Aktiviteternas syfte är att hjälpa deltagarna att växa till i mänskliga dygder och i kärlek till Gud. Ett fåtal av deltagarna känner sig kallade till Opus Dei. De flesta gör inte det, vilket vi självfallet respekterar.
  5. Den sk själv späkning är inte en väsentlig form av botgöring för Opus Deis anda. Några medlemmar gör bot på detta sätt - frivilligt, måttligt och i enskildhet - för att symboliskt bli delaktiga i Kristi lidande. Denna typ av botgöring har djupa rötter i både väst- och östkyrkan och praktiseras idag av många andra utanför Opus Dei. I smärta kan det jämföras med björkrispiskning vid bastubad.
  6. I fråga om politiska ambitioner har Opus Dei inga. Alla medlemmar får fritt bilda sina politiska uppfattningar inom ramen för den katolska socialläran. Historiskt har prelaturens medlemmar gjort väldigt olika politiska val.
  7. Som övriga vanliga medborgare och i samarbete med ickemedlemmar bildar Opus Deis medlemmar föreningar för att bl a genomföra sociala projekt. Representanter för de stiftelser som bidragit till aktiviteter där OpusDei-medlemmar verkar har varit på plats och noga granskat verksamheten samt haft vetskap om att medlemmar i Opus Dei medverkade. Projekten har fått anslag på sina egna meriter, inte genom hemlighetsmakeri. Allt tal om "täcknamn" saknar objektiv grund.
  8. Det är klart att vi alla, trots allt, bara är människor och att misstagvisst kan ha begåtts av enskilda medlemmar under årens lopp. Men det som driver Opus Dei är en ärlig och uppriktig önskan att tjäna Gud och våra medmänniskor samt att tacksamt älska och vårda Guds skapelse på jorden.

I faktarutan till den första artikeln stod det att livet i Opus Dei "ska präglas av barnaskap till Gud." Det är riktigt. Gud vill ha barn som känner och älskar honom. Inte "robotar". Opus Dei är inte heller intresserad av robotar som agerar utan att tänka. Därför uppmuntrar vi alla att reflektera över sina liv i Guds närvaro, fatta egna beslut och handla som mogna individer.

D.M. Searby, fil.dr., Informationsansvarig för Opus Dei i Skandinavien,.

Själv kan jag inte tillägga mycket, men vill bara påpeka vad som sägs underpunkt 8 - "misstag kan ha begåtts av enskilda medlemmar under årens lopp". Vidare skulle det kunna nämnas att alla organisation som är mycket profilerade får också mycket kritik. Tidigare i historien riktades sådant kritik mot jesuiterna. Nu får Opus Dei sådant kritik.

Tack för ditt intresse,
Fader Frans-Eric T.O.R.