(2007-03-19)
I Sverige har vi ju seden att den som deltar i mässan utan att kunna ta emot den heliga kommunionen istället kan lägga höger hand på vänster axel och istället få en välsignelse av prästen. Detta gäller då i första hand barn som ännu inte tagit emot sin första heliga kommunion, samt icke-katoliker.
Nu är det ju dock så att det i alla församlingar inte finns tillräckligt med präster för att utdelandet av kommunionen ska kunna gå tillräckligt smidigt, varpå lekmän fått uppgiften att vara "extraordinära utdelare av den heliga kommunionen" (EUHK). Om nu en person kommer fram med höger hand på vänster axel till en lekman som delar ut kommunionen, kan lekmannen då ge en välsignelse på samma sätt som en präst eller diakon?
I min församling brukar EUHK:arna som regel göra ett korstecken på pannan på de barn som kommer fram under kommunionsutdelningen. Det händer dock även att vuxna (till och med vuxna katoliker) kommer fram till lekmännen för att ta emot en välsignelse, och då har det hänt att de istället gett dem en sakramental välsignelse (alltså ett korstecken med hjälp av sakramentet).
Jag vet att man som förälder kan välsigna sina egna barn med korstecknet, men gäller det även andras barn? Att som lekman utföra en sakramental välsignelse är jag dock ganska säker på är fullständigt ickelegitimt. Så vad ska egentligen en EUHK göra när det kommer fram folk som vill ha en välsignelse? Och uppmuntras över huvud taget vuxna katoliker som av olika skäl inte kan eller vill ta emot den heliga kommunionen att istället ta emot en välsignelse?
mvh/Gustav
Vad är en 'välsignelse'? - Just det som ordet säger: 'att signa/önska/be om' 'väl/gott'. Denna 'bön' riktias till Gud/Kristus/Anden som ensam kan uppfylla den. "Välsignelsen vid kommunionen" ges som en bön av prästen/kommunionutdelaren och - som del av dess liturgi - av hela kyrkan, men fylls med innehåll/nåd endast av Gud själv. Alla kan välsigna/be för andra.