1999-11-10
Jag brukar ibland besöka Er mycket aktiva och vackra mässa i N-stad. Under nattvardsbönen bjuder prästen den som tror att deltaga i nattvardsgången.
är jag som aktivt troende och frimodigt bekännande troende berättigad att deltaga i Er nattvard?
Häsningar/ Lars
Hej Lars
I den katolska nattvardsbönen säger prästen: Se Guds lamm, som borttager världens synder. Saliga de som blivit kallade till Lammets måltid. är det de orden du menar?
I Svenska Kyrkans mässa säger prästen: Kom nu är allt tillrett.
Det går bra att gå fram till prästen när han delar ut nattvarden och hålla höger hand på vänster axel. Med det visar du att du vill ha önskar ha full gemenskap med Katolska Kyrkan men att det inte går eftersom du inte är katolik och att du ber om att få välsignelsen istället tills det en dag blir möjligt för dig att få nattvarden i den katolska mässan.
Angående kommunionens/nattvardens mottagande i Katolska Kyrkan.
Enligt den romersk-katolska kyrkans lära mottar man vid kommunionen (nattvarden) inte bara Jesu Kristi Kropp och Blod, utan man bekänner också offentligt sin enhet med den katolska kyrkans herdar, i synnerhet med Påven och biskoparna.
Därför är den sakramentala kommunionen i den katolska kyrkan endast öppen för dem som tror att eukaristin är Herrens Kropp och Blod och som lever i gemenskap med den katolska kyrkans herdar.
övriga är välkomna att komma fram för att ta emot välsignelsen. Lägg då höger hand på vänster axel så att prästen kan se det klart och tydligt.
Tyvärr är det så att vi inte kan ha gemensamt nattvardsbord är mellan Katolska Kyrkan och Svenska Kyrkan eftersom det fortfarande finns avgörande lärofrågor som skiljer.
Nattvarden kallas för kommunion i katolska sammanhang och betyder för Katolska Kyrkan gemenskap, alltså kommunion. Det innebär gemenskap med Gud Fadern genom Jesus Kristus i den Helige Ande, med Katolska Kyrkans lära och med hennes biskopar och med alla katoliker och vad de tror.
Har man inte samma tro som katolska Kyrkan skulle nattvardsgången inte betyda det den är menad att betyda. För katoliken är tron något objektivt, medan i den evangeliska reformatoriska traditionen har den subjektiva aspekten betonats mera, alltså om man t.ex. känner sig mogen att gå till nattvarden.