Konversion och Katolska traditioner

(2002-10-15)

Fråga


Det är så att jag är halv svensk och halv österrikare. Min pappa är österrikare och romersk katolik men jag träffar inte honom. Ja är uppvuxen med min mamma och har hennes religion altså protestant.
Hur går man tillväga om man vill "byta" religion till den romersk katolska?
Sen har ja en fråga till när är det katolikerna fastar (och mellan vilka tider)?
Sen får man bara äta kött från kallblodiga djur under fastan?
Ja vore tacksam för svar.
MVH Jessica

Svar

Hej Jessica!
Hur går man tillväga om man vill "byta" religion till den romersk katolska?
En konversion är alltid en personlig fråga mellan Gud och människan. När man finner, att den katolska kyrkans lära och liv stämmer med ens egen uppfattning tar man kontakt med någon katolsk präst, helst där man bor. I samtal klarläggs då kyrkans syn och den sökandes. Stämmer de överens, kan upptagningen till kyrkans fulla gemenskap ske i en enkel ceremoni. Man upptas till den "fulla" gemenskapen med kyrkan, eftersom alla giltigt döpta är verkligen kristna och tillhör därmed redan i viss mån Kristi kyrka. Mer därom i det samtal jag nämnde. Adressen till den närmaste katolska församligen hittar du på stiftets hemsida www.katolskakyrkan.se/församlingar

När är det katolikerna fastar?
Fasta gör katoliker nu endast på Askonsdagen och Långfredagen. Att fasta betyder att äta enbart en full måltid på hela dagen. På alla årets fredagar skall en självvald botgärning påminna om Jesu Kristi lidande. En timme före mottagandet av kommunionen/nattvarden äter man heller inte. Man får dock dricka vatten. Meningen med fasta är att bereda sig och att göra bot för sina egna och andras fel.

Får man bara äta kött från kallblodiga djur under fastan?
Att inte äta kött, kallas för abstinens. Så gör man enbart på Askonsdagen och Långfredagen nu för tiden. Kött var tidigare de rikas kost, och den avstår man ifrån som bot och som solidaritet med fattiga.

Alla dessa seder och bruk har ett och samma syfte: att mer och mer följa Jesu Kristi, vår Herres, väg. De är en hjälp, inte ett mål.

Team fråga prästen!
HEM UPP