2000-04-06
Jag går sista året på gymnasium och håller på att skriva ett arbete där jag ska jämföra den kristna, den muslimska och den judiska gudssynen. För att göra detta behöver jag ha en bra bild av de respektive religionernas gudssyn. Jag har några frågor som jag tror ska klarlägga gudssynen, men om Du tycker att jag har missat något är jag tacksam om Du påpekar det. Har Du några jämförelser med Judendomen och Islam tar jag tacksamt emot dem. Mina frågor är:
Vem/vad är Gud?
Hur ska man tolka liknelser (bokstavligt eller som försök att förklara det oförklarliga)?
Vad begär Gud av de som tror på honom?
Vem accepterar Gud som tillbedjare?
Vad händer om man syndar?
Hur får man Guds förlåtelse om man har syndat?
Finns det ett liv efter döden?
Finns det arvsynd?
är det endast den kristna Guden som är sann, eller finns det lite sanning även i andra religioner?
Tack på förhand/mvh Anna
Hej Anna
Här är svar på dina frågor.
Vem/vad är Gud?
Katolska Kyrkans Katekes lär om Gud:
Gud är den Förste och den Siste, alltings begynnelse och slut. Gud är en. Det finns bara en enda Gud. Gud är en i sin natur, sin substans och sitt väsen. "Hör Israel, Herren, vår Gud, Herren är en. Gud har uppenbarat sig för sitt folk stegvis och med olika namn. För Mose uppenbarade han sig som "Jag är den som är".
Gud är en enda, men han har uppenbarat sig som den Treenige, som tre personer.
Treenighetens mysterium är det mysterium, som står i mitten av den kristna tron och det kristna livet. Treenigheten är en enda. De gudomliga personerna, Fadern, Sonen och Anden, är verkligen skilda från varandra, de står i relation till varandra.
Faderns verk är speciellt skapelsen, Sonens verk frälsningen och den Helige Andes verk att göra tron levande och leda oss till hela Sanningen. Dock verkar ingen av personerna på egen hand, utan där Fadern är, där är också Sonen och Anden.
Hur skall man tolka liknelserna?
Enligt en gammal tradition kan man skilja mellan två slags betydelse i Skriften, den bokstavliga och den andliga betydelsen. Den senare är ytterligare indelad i allegorisk, moralisk och anagogisk betydelse.
I den allegoriska betydelsen kan vi få en djupare förståelse av händelserna i det att vi inser deras innebörd i Kristus:
Sålunda är övergången över Röda havet ett tecken på Kristi seger och dessutom, i ett längre perspektiv, också på dopet.
Den moraliska betydelsen: de händelser som Skriften berättar om skall leda oss till att handla rätt. De har skrivits för "vår undervisning".
Den anagogiska betydelsen: På samma sätt är det möjligt att se den eviga innebörden av tingen och händelserna, så att de leder oss fram (grekiska anagoge) till vårt himmelska hemland. Så är kyrkan på jorden tecken på det himmelska Jerusalem.
I liknelserna är det ofta fråga om den anagogiska betydelsen. Med bilder tagna från den jordiska verklighet människorna känner till försöker Jesus få dem att förstå något av de himmelska tingen.
Vad begär Gud av dem som tror på honom?
Det Gud kräver sammanfattas i det dubbla kärleksbudet: Du skall älska Herren, din Gud, med hela ditt hjärta och med hela din själ och med hela ditt förstånd. Detta är det största och första budet. Sedan kommer ett av samma slag: Du skall älska din nästa som dig själv.(Matt 22:37-39).
I Gamla Testamentet fick Guds folk redan genom Mose de 10 buden, där de tre första handlar om kärleken till Gud och de sju andra om kärleken till nästa. Jesus och kyrkan har tillerkänt Tio Guds bud den allra största betydelse. Kärleken skall riktas inte endast till det egna folket utan till alla människor.
Dessutom har kyrkan sina egna bud.
(1) Du skall bevista mässan på söndagar och helgdagar.
(2) Du skall bekänna alla dina synder i bikten åtminstone en gång om året.
(3) Du skall gå till kommunionen minst en gång om året under påsktiden.
(4) Du skall hålla vissa påbjudna helgdagar, som vördar Herrens mysterier, jungfru Maria och helgonen.
(5) Du skall vissa dagar hålla den påbjudna fastan och abstinensen (avhålla sig från kött).
Vem accepterar Gud som tillbedjare?
Gud kräver att man ber till honom med uppriktigt hjärta och av kärlek till honom. Jesus blev en gång tillfrågad, om man endast kunde be till honom vid ett bestämt berg. Han svarade då, att man kan be till honom var som helst, men man skall be till honom i ande och sanning.
Man får inte tillbe någon annan än Gud. Endast honom skall vi tillbedja.
Vad händer om man syndar?
Människan skapades till Guds avbild. Meningen vara att hon helt skulle lyda Gud. Men redan de första människorna avföll från Gud genom att synda. Synden skadar människans natur.
I katolska kyrkan skiljer man mellan dödssynd och mindre synd.
En dödssynd är en synd som begås avsiktligt. Med vett och vilja väljer man någon synd som strider mot Guds lag. Synden förstör den osjälviska kärleken i oss, och utan den är det omöjligt att uppnå den eviga saligheten. En dödssynd som inte blir föremål för ånger medför evig död.
En mindre synd försvagar kärleken. Den avslöjar en felaktig böjelse för de skapade tingen. Den förhindrar själens framsteg i utövandet av dygderna och det moraliskt goda. Den förtjänar timliga straff.
Hur får man Guds förlåtelse om man syndat?
Man kan själv be Gud om syndernas förlåtelse, antingen i privat bön eller gemensamt t ex i Mässan. I bönen Fader vår ber vi: Förlåt oss våra skulder såsom och vi förlåta dem oss skyldiga äro.
Dessutom får vi syndernas förlåtelse i bikten. För att en dödssynd skall bli förlåten är det nödvändigt att bikta sig. även för mindre synder är det till stor hjälp att bikta sig. En katolik är förpliktad att bikta sina synder minst en gång om året.
I bikten har prästen fått Kristi fullmakt att förlåta synder. Kristus handlar genom prästen, som antingen kan lösa eller binda synden.
Finns det liv efter döden?
Ja livet slutar inte med den kroppsliga döden. Genom sin död och uppståndelse har Kristus besegrat döden.
I döden skiljs själen från kroppen, människans kropp lämnas åt upplösningsprocessen, men hennes själ går Gud till mötes. Den väntar på att bli förenad med sin förklarade kropp. Gud skall i sin allmakt slutgiltigt ge oförgängligt liv åt vår kropp i det han förenar den med vår själ, i kraft av Jesu uppståndelse.
Alla människor som har dött skall uppstå. De som har gjort det goda skall uppstå till livet, och de som har gjort det onda skall uppstå till domen.
Finns det arvsynd?
Ja. Adam och Eva har till sina efterkommande fört vidare den mänskliga natur som skadats av deras första synd. Den är alltså berövad den ursprungliga heligheten och rättfärdigheten. Denna förlust kallas för "arvsynd".
Till följd av arvsynden är den mänskliga naturen försvagad när det gäller dess krafter, den är underkastad okunnighet, lidande och dödens herravälde, den har en böjelse att synda.
är det endast den kristne Guden som är sann, eller finns det lite sanning även i andra religioner?
Den fulla sanningen finns endast i den kristna tron. Där finns den hela uppenbarelsen av Gud.
Men även genom sitt förnuft kan människan nå säker kunskap om Gud. Delar av den sanna kunskapen om Gud finns även utanför den kristna tron, i det mänskliga förnuftet och även i andra religioner. Men den fulla uppenbarelsen finns dock endast i den kristna tron.