(2002-02-26)
Hej,
Något av Laterankoncilierna och många mystiker t.ex Johannes av Korset har beskrivit Gud i negationer. Anledningen gissar jag att är Gud uppfattas så mycket annorlunda än vi människor. Kanske till och med dold.
Mot den bakgrunden är det inte märkligt att ha någon uppfattning om Guds väsen? Hur kan vi veta något om treenigheten?
Finns det någon filosofisk kunskapsväg om detta? Har vi i och med frågan om Guds väsen tömt ut filosofins och fundamentalteologins möjligheter?
"Bara" uppenbarelsen kvar. Att formulera det ovetbara är det inte nonsens?
mvh/Anders
Pater Rainer Carls SJ, Sankt Eugenia församling Stockholm har tillfrågats, att svara på din fråga, av fader Daniel FrågaPrästen vilket följer:
Här kommer jag med litet överläggnignar över Guds väsen och dess ovetbarhet.
Det är alldeles rätt att många mystiker har talat om att man inte kan känna till Guds väsen, dvs vem eller vad Gud egentligen är. Men många mystikers tal ger jag inte så mycket på, eftersom de därefter helt inkonsekvent sida upp och sida ned berättar om Gud och med en djup övertygelse säger "Så och så är Gud". Jag tror varje mystiker skulle vilja kalla Gud för god och inte för ont. Men detta skulle vara förbjudet, om man inte vet någonting alls om Gud. Om dessutom någon säger att Gud är absolut ovetbar, så kan jag fråga honom, om han vet detta om Gud, eftersom han också med denna negation säger något om Gud och inte endast om våra kunskaper. Han måste till och med redan veta något om Gud, för att kunna veta, att man inte kan veta något, vad som är en praktfull motsägelse.
Däremot kan en liten mera förnuftig överläggning visa något liknande. Man vet ett tings väsen endast, om man kan definierar det med hjälp av åtminstone två mera omfattande begrepp som är bättre kända. Men om det fanns något begrepp som är mera omfattande än "gudsbegreppet", skulle Gud och något annat skulle höra till samma sort, t ex vara person eller god eller verklig i samma mening. Detta skulle innebära att Gud under denna aspekt vore exakt likadant som något annat och därmed inte Gud. Därför formulerar fjärde Laterankonciliet (1215) samma sak mycket mera försiktigt och säger "att mellan Skaparen och det skapade inte kan konstateras en likhet (similitudo), med mindre att man konstaterar mellan dem en desto större olikhet (dissimilitudo)". Gud är alltså helt annorlunda än vilken sak som helst som jag känner till i den skapade världen. Detta betyder inte, att man inte kan veta något om Gud, utan endast att inte något begrepp exakt återger, vad eller vem Gud egentligen är. Så snart man alltså utsäger något om Gud, måste man omedelbart tillfoga: "Men du får inte förstå ordet på det vanliga sättet". Gud existerar inte ens på det vanliga sättet. Allt som finns i den skapade världen finns, men kunde också inte finnas. Gud däremot finns på ett för oss helt okänt sätt, som möjligen kan beskrivas med, att han finns med absolut nödvändighet. Ingenstans kan jag göra en direkt erfarenhet av en sådan existens, eftersom allt som jag upplever är ändligt och kontingent.
Vi kan alltså inte säga med hjälp av våra vanliga begrepp, vad som är Guds väsen. Däremot skulle man kunna hävda att Gud om han nu finns, borde finnas med absolut nödvändighet, dvs på ett helt annat sätt (negation) än allt annat vi känner till. I så fall kan man till och med betrakta hans nödvändiga existens som hans väsen, dvs om jag förstod, vad Gud är, skulle jag omedelbart förstå, att han måste finnas. Det skulle ta för lång tid att också visa att man till och med kan säga om Gud att han är god, om än på ett helt annat och för oss obegripligt sätt än något annat kan sägas vara gott. Detta har att göra med att Guds existens, om han finns, måste vara hans godhet osv. Filosofin kommer alltså framåt en rad steg, men ytterligare svar kan inte väntas från det mänskliga begreppsliga tänkande, som alltid arbetar med abstraktioner. Däremot kan man inte från början förneka möjligheten, att Gud kan uppenbara sig och på det viset göra mig del-aktig av honom, så att jag kan i tron förstå att han till sitt väsen t ex är tre-enig. En annan tillgång till treenigheten tycks inte finnas.
En sida från Fråga Prästen NU där katolska präster svara på frågor tron, mm