Rikedom

(2002-10-21)

Fråga


Jag är en kille som är 18 år och katolik. Jag är väldigt engagerad i politik och funnit att jag tror på liberalism och människans egna frihet (I likhet med vår Gud) dvs att jag är mer höger än vänster. I och med valet har då de politiska diskusisonerna gått varma runt om i min bekantskaps krets. En av mina närmare vänner som även han är troende (protestant) är väldigt starkt vänsterssympatisör och tror på att oavsett vad man gjort så förtjänar alla lika mycket och oavsett vad man åstadkommit ska man skänka bort allt man inte behöver. Detta är en del av hans ideal samhälle. Alltså i prinicp 100% skatt

Detta leder alltid till häftiga diskussioner då jag är en sådan som tror på att var och en får vad man förtjänar( alltså om man kämpar i skolan och jobbar osv...). Därmed inte sagt att man inte ska hjälpa de svaga i samhället.
Han hänvisar hela tiden till NT där Jesus säger till rika att lämna allt och att rika har det svårare att komma till himlen än en kamel genom ett nålshuvud.
Jag är en som efterstävar många saker i livet som gör mig glad varav en stor del är rent materiella. Jag vet mycket väl att man inte kan tjäna gud och mammon sammtidigt. Men så länge man har kontakt med Gud och inte glömmer det kristnagrundvärderingarna kan väl rikedom i sig inte vara av ondo? väl?
Jag vill minnas att någonstans står det i bibeln att "gud skänkte rikedom och ..." tror att det är i Job.. alltså någonting som tillochmed gud anävder som gåva, där med något som inte kan vara av ondo om man är ödmjuk och vet vem man "tjänar",
Sammanfattat lyder mina frågor
1. Strider min högeruppfattning emot min kristna tro och isåfall varför?
2. är rikedom i sig av ondo?
3. Om man vore rik (vilket jag VERKLIGEN inte är, vill jag bara påpeka)skulle det i sig göra att man inte är välkommen i himlen och är det dåligt att eftersträva rikedom och status i samhället?
Hjälp!?!?
Med vänliga hälsningar
/Lennart

Svar

Hej Lennart
Innan jag går in på dina frågor en kort kommentar till inledningnen. Vår tro är inte politisk, men den har politiska konsekvenser.För en kristen borde allt politiskt handlande främja människans och hela världens slutmål: Guds större ära och människans eviga väl. Hur dessa aspekter pysslas samman, är just politikens konst.

1. Strider min högeruppfattning emot min kristna tro och isåfall varför? Din uppfattning som du etiketterar som "höger" måste punkt för punkt synas och prövas mot människans och världens övergripande mål. Först då kan man säga: rätt eller fel. Detsamma gäller din gode väns "vänsteruppfattningar". Fortsätt gärna att diskutera, men håll samatalet sakorienterat.

top

2. är rikedom i sig av ondo? Nej! även om man tydligt kan märka en förkärlek hos Jesus Kristus för de betydelselösa, läs fattiga, är han själv ofta gäst i Martas', Marias' och Lasaros' hem som säkerligen hörde till de bättreställda. Jesus drar sig heller inte att umgås med Levi/Matteus en verklig rik tullindrivare. Men Jesus bekräftar den urgamla erfarenheten att rikedom och makt är väldiogt svårt att tygla. Det hänger samman med vår fallna om är återlösta människonatur. "Det är lättare ..."

top

3. Om man vore rik skulle det i sig göra att man inte är välkommen i himlen och är det dåligt att eftersträva rikedom och status i samhället? Din tredje fråga kan du själv besvara med människans och hela världens slutgiltiga mål som måttstock. Har man behärskat sin rikedom och använt den i det nämnda syftet, gäller säkert Jesu löfte "Kom, du trogne tjänare och gå in i din Faders härlighet!. Men ...

Som en hjälp till dina tankegångar rekommenderar jag dig att titta på katolsk sociallära.
Citat ur NationalEncyklopedin, Multimedia 2000 >>>" Sociallära, en inom romersk-katolska kyrkan utvecklad lära om den rätta samhällsordningen. Som dess första dokument räknas Leo XIII:s encyklika om arbetarfrågan, Rerum novarum (1891). Den har sedan utvecklats till en mer omfattande politisk teori i socialencyklikor av de följande påvarna. När påven uttalar sig i samhällsfrågor utgör denna sociallära grunden. Den kan inte inrangeras i någon politisk åskådning utan antas ha giltighet inom olika politiska system." <<< Slut på citatet. Den drar ut riktlinjer från kristna grundtankar till vårt moderna samhälle. Den utgår från Bibelns ord att alla människor är skapade "till Guds avbild" och därmed jämbördiga, män som kvinnor. Den ser hela skapelsen överlämnad till alla människor tillsammans för nyttjande och vård. Detta har långtgående konsekvenser för fördelningen av resurserna.

Tre ledprinciper präglar katolskt socialt tänkande:
1.Personprincipensom säger att varje människa är ett okränkbart väsen med rättigheter och skyldigheter.

2.Solidaritetsprincipensom reglerar människans förhållande till de andra som individer och samhälle.

3.Subsidiaritetsprincipensom balanserar de två förra principerna mot varandra. I korthet: Ingen överordnad enhet (samhället, staten) får lägga sig in i underordnades uppgifter. Däremot åligger det de överordnade att sätta de underordnade i stånd att utföra sina uppgifter.

Team fråga prästen!