(2002-02-25)
Jag är en katolik på 20 år och har några frågor jag vill ställa dig. Jag undrar det här:
Om ett par är gift och de vill bli heliga, vad ska de göra när det gäller sex för att bli heliga?
Jag undrar om det
är tillåtet att ha sex fastän man inte ska har barn eller om man får ha sex efter att man inte längre kan få barn osv.
Sen har jag en fråga till:
är orena tankar en vanlig synd eller dödssynd.
Jag försöker att undervisa folk och själv lära mig så jag vore tacksam för svar. Tack! Sigrid
Bästa Sigrid!
Ett äktenskap och även dess sexuella liv är enligt katolsk syn inte bara något tillåtet, utan en väg till helighet för båda parterna. De två fullföljer ett Skaparens uppdrag: att ge mänskligt liv vidare, och därigenom vinna sitt eviga liv. Kan det finnas något större än att stå i dennes tjänst som "är Kärleken och Livet"? Men som alla förmågor hos människan måste också denna starka kraft tyglas. Själva människonaturen anger villkoren: hänsyn, viljan att ge, trohet m.fl. Läs kanske Paulus' beskrivning i 1 Kor 13 kapitel. För kristna tillkommer uppgiften att genom sitt förbund visa för omgivningen det fasta förbundet som Gud har ingått med hela mänskligheten i Jesus Kristus. Kyrkan och inte minst vigselritualen har alltid betonat denna aspekt. Till de konkreta frågorna: För att bli heliga i äktenskapet måste parterna leva kyska, dvs behärska också sitt sexuella liv enligt Skaparens/naturens och Kristi/Kyrkans anvisningar, men märk väl: den sexuella kraften skall behärskas, inte förträngas eller nedgöras.
Till den andra frågan: Orena tankar är givetvis synd så snart man söker lust i dem; om de är en dödssynd, dvs en sådan som totalt och definitivt bryter med Gud, kan bara Gud och syndaren veta. Inför den oändligt Helige leder egentligen den minsta synden till andlig död, men eftersom vi ofta inte riktigt vet vad vi gör, minskar vårt ansvar.
Den sista (del)frågan: Visst får äldre gifta som inte längre kan få barn ha ett sexuellt samliv. Sex är dock också uttryck för kärlek och ömsesidig uppskattning.
åtskilligt kunde enbart antydas och borde utvecklas mycket mer. Om du vill, kan du gärna återkomma. Läs mer: Katolska kyrkans katekes, eller Catharina Brommé: Katolicismen.